Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2001-02-07

Inför Gud är vi alla smålänningar

Det här börjar bli lite tjatigt. Nu är vi där igen. I bastun på Hällåsen. Och det är samma klientel som kommer i fokus. De stackars skolungdomarna, vilka väl nått den ålder att de lärt sig ABC för flera klasser sedan. Men de har svårt att ta av sig badbyxorna när de ska duscha.

Ingvar ser rött när han ser unga fina pojkar med svarta badbyxor under duschen och inne i bastun. Han mumlar i skägget över det uppväxande släktet som inte kan hålla sig till ordningen. Ingvar säger inte så mycket högt till ungdomarna, men han tänker desto mer. Undrar om Ingvar har tankeskärpan i arv från Norralamannens dagar. Kanske var det någon av hans förfäder som på 500-talet lade ner den 20-årige mannen tillsammans med bland annat en urna i graven på tomten i Borg, där Ingvar framlekte sina dagar som barn. Sen kom Claes Varenius och satte spaden i marken i september 1960 och plockade fram den historiske mannen vid minutiösa utgrävningar.

Neej, nu har jag spårat ur. Det var inte om Ingvar det här skulle handla utan om Jonas Lennart, som också är vän av ordning. Han har svårt för att se den där badbyxkostymeringen under duschen eller inne i bastun. Det ska ske så att säga med blanka kroppar.

Den här dagen gick Jonas Lennart den mjuka vägen. Stilla och försynt som han är vände han sig till tre byxförsedda pojkar och frågade om de inte hade lärt sig att läsa. Vadan denna fråga, medan duschvattnet strilade över både kroppar och badbyxor. Jo, Jonas Lennart upplyste dem om att på väggen utanför sitter en text om att duschning ska ske i naket tillstånd, alltså med avtagna byxor.

Och här kommer egentligen klimax på det hela. Två av pojkarna, som tydligen var elever, pekade på den tredje och nära nog i skrattretat tillstånd förklarade de, att "han är våran lärare…"

Varpå följde från lärarens sida en upplysning till Jonas Lennart, att han för skams skull inte skulle kunna klä av sig helnaken inför sina elever!

Jonas Lennart kontrade och plockade fram sin livserfarenhet för den unge läraren. Om regementet kommenderas till bastubad och självaste översten är med, så nog visar han upp sig spritt språngande inför sina soldater. Då ska väl också en lärare helt just kunna umgås i Hällåsens bastu och visa upp vad som i hans sköna skapelse återfinns allt mellan huvudsvålen och fotabjället. Människan är ju skapelsens krona, och där har vi ingenting att dölja i bastun, vare sig lägga till eller dra ifrån, tyckte Jonas Lennart.

Jonas Lennart som är trogen bastubadare – minst en gång i veckan finns han på den heta laven och i bassängen – väntar med spänning när han härnäst ska stöta samman med skolklassen och den försynte läraren. Sitter badbyxorna fortfarande kvar? Men även en lärare får väl lära sig att lära så länge han har elever.

Risk föreligger att den här följetongen fortsätter så länge det finns skolungar som är envisa åt sitt håll och fortsätter att skydda sin blygsamhet, och det finns gubbar som lik Jonas Lennart retar sig över att de inte, för trivseln, utan för trevnadens och hygienens skull, lyder gällande föreskrifter.

Dagens korn

Ett strå på marken är ej likt det andra
o, vilket överflöd i Skapelsen!
Glöm inte det när Grönköping dig klandrar
och vill att du ska bli som en av dem.

(Artur Erikson)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster