Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-04-13

Från cykelverkstad till givande hundpromenad

Jag känner mig smått befryndad med Gösta, fast vi har aldrig sett varandra öga mot öga. Men vi har ett gemensamt. I unga år bökade vi i gamla cyklar och jobbade med utslitna Rapid-nav som hade benägenheten att släppa så att veven snodde runt. Han höll till i verkstan bakom gamla Pingstkyrkan i Söderhamn och jag stod i verkstan intill den gamla smedjan i Kungsgården.

Men till sist hängde vi cyklarna i pilträden och sadlade om. Vi blev ordbehandlare på varsitt område. Gösta blev pastor och jag använde/använder skrivmaskin.

Ni känner till sångartisten Christina Gunnardo. Det var hon som i sin krönika i HV gjorde att jag växlade in på Gösta. Gösta Berg heter han och såg sig födas och växa upp i Sundbo på Väster i Söderhamn. Nu fick jag fatt på honom telefonledes uppe i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik. Han är 72-årig pensionär men har ingalunda lagt bibeln och predikoutkasten på hyllan.

–Vi var fjorton barn (fyra låg i kökssoffan) och det var att börja jobba tidigt. Som 12-åring började jag med cyklar, men jag kände redan då kallelsen att ägna mig åt evangelii tjänst. Fast det var ju inte tänkbart för en pojke i en fattigmansfamilj på Väster, berättar han. Men kallelsen blev övermäktig, och till sist fanns det ingen annan väg att gå.

Gösta Berg gick in i pastorsgärningen och 1964 lämnade han Söderhamn. Sedan har han haft tjänst i pingstförsamlingar i Sandviken, Öckerö, Vårgårda, Pålsboda och till sist i Örnsköldsvik-Bjästa, en fårahjord på 1200 medlemmar och med fyra pastorer.

Nu ska vi föra in Christina Gunnardo i sammanhanget. Hon framhåller i sin krönika att Gösta Berg har en ovanlig förmåga att föra människor till kristen tro. Han är en väckelsens man, skriver hon. Kan tydligen konsten att ”ta folk”, och det är inte alla gånger så lätt att på ett naturligt sätt vinna människors förtroende.

Gösta blev av någon tillfrågad om vilken metod han använder. Och svaret blev ganska väsensfrämmande och löper ingalunda på den vanliga linjen. I det avseendet kan inte hänvisas till expertis, teologisk litteratur, väckelsekonferenser eller information om församlingstillväxt. Gösta Berg var mycket mera praktisk i sitt svar. Så här sa han: ”Jag går ut med hunden.”

Ute på promenad med hunden i band mötte han människor som hälsade på honom. Han hälsade tillbaka. De stannade och det blev samtal då man kom in på väsentligheter. Och hunden fick vänta tills samtalet tog slut.

Christina Gunnardo gör reflexionen: ”Kanske borde vi bilda ett nytt samfund – Svenska Hälsningsarmén!”

Nu kommer pastor Gösta Berg att återse sin ungdoms stad sista helgen i april, då han medverkar vid möten i Pingstkyrkan. Då har han kanske sin fru, Stenåkers-tösen Clary med sig.

Kommer han månne att ha hunden med?

Dagens korn

Ingenting går upp emot
att arbeta i ett familjeföretag.
Om man tillhör familjen.

(Arne Thorén)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster