Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-05-24

Bra betalt för långvarigt boklån
Otta och nykterhet

Det här vore väl något för chefen vid Biblioteket i Söderhamn att ta efter. Frågan är bara om det kommer att medföra en mängd ”långliggare”. Men så är ju inte innersta meningen. En lånetid på 42 år är väl i längsta laget.

Det berättas om Ernie Roschuet att han besökte Malta 1962 och lånade då en bok om amerikansk folkmusik. Idag bor han på Jersey men när han fyllde 65 år blev han bjuden på en resa till Malta. Då passade han på att återlämna boken.

Alltsedan han hittade den bortglömda boken har det tärt på hans samvete. Han var inställd på att det skulle bli dryga böter efter 42 år. Men vad hände? En maltesisk gästfrihet mötte honom på biblioteket, och han blev istället bjuden på en kopp te.

Ernie berättar händelsen för att visa – det är aldrig för sent att lämna tillbaka en bok. Frågan är väl om tekoppen kommer att åstadkomma en massa fördröjningar. Nisse kan väl ta sig en funderare på saken.

Från att låna och läsa böcker är väl steget inte alltför långt till att tala offentligt. Författaren Cathy Miyata behandlar ämnet och hur en god talare skapas. I tillvägagångssättet tipsas om några minnesstrategier, bl a att läsa högt, rita eller att repetera föredraget genom att sjunga det.

Hon visar stor förståelse för talarskräck och så avslöjar hon amerikanarna. Det de är allra mest rädda för är att dö. Men på god andra plats kommer skräcken för att tala offentligt! Så lite till mans är vi i gott sällskap.

När dessa rader knackas ned är det Kristi Himmelfärdsdag. Det innebar bl a att i morse var det Gökottor lite varstans. Vi var många som vågade ut och for till Himlaprinsens sten för att för 37:e året lyssna till sång, musik och tal. Där tonade förstås ”Till härlighetens land igen, jag ser dig Jesus fara”. Det var soligt och skönt på sitt sätt, men blåsten var envis och stark. (KG var klok nog att sätta på sig långkalsonger).

Morgonstunden, som sägs ha guld i mun var idealisk för att bli grogrund för förkylning. Jag känner faktiskt som att det droppar ur stupröret/näsan och smörjer tangenterna på min Facit. Men något får man väl offra för att vara med om en gökotta med ett budskap som hör denna dagen till.

Den här dagen är ju också Folknykterhetens dag. Det ligger något av ansvar och kämpaglöd i uttrycket. I gångna tider var benämningen Nykterhetsfolkets dag, och det låter ju mera instängt och veligt. Näej, upp till kamp!

Från min barndom kommer jag ihåg en liten dekal att fästa i rockuppslaget och på den stod texten: ”Ett nyktert Sverige”.

Nog kan den förhoppningen betraktas som utopi när det dagsaktuella budskapet är att svenska folket håller på att supa ihjäl sig. De ”dammluckor” i form av restriktiv och social linje, som höll tillbaka alkoholfloden, har ryckts upp. Men det är ju då som kampen är befogad.

I den kampen går grånade kämpar in. Men det är också glädjande se att det finns ungdom som vågar visa ren flagg och säger ja till ett nekande och nej till ett jakande.

Det må vara tillåtet med ett litet skämt i sammanhanget. Den kände prästmannen Fader Gunnar Rosendal byggde Himmelska glädjens kapell utanför Kristianstad. Gunnar var en stor tiggare, och bl a begärde han att chefen för Osbypannan skulle skänka värmeutrustningen. Det var för mycket begärt, tyckte chefen, men han gick med på hälften. På detta replikerade Fader Gunnar:

-Du menar väl inte att jag ska resa landet runt och berätta att jag fått en halvpanna av dej?

Det sägs att han fick en hel Osbypanna!

Dagens korn

En del människor ger
sina bekymmer simlektioner
istället för att dränka dem.

(Mark Twain)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster