Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-08-30

En falsk och en äkta spanjor

Spanjorerna är macho, karlakarl, superman. Det påstår i alla fall globetrottern och historikern Herman. Och han bör väl veta.

Det är inte utan att man känner en viss både samhörighet och medkänsla med den spanske mannen, fast inte i machohänseende. Sådant är jag främmande för. Det går en gräns, och jag tänker på kupletten ur operan Frihetsbröderna av Offenbach, där en strof lyder ”D'ä just det som gör skillnan så stor, på en falsk och äkta spanjor”.

Där nere har man aldrig hört talas om jämlikhet mellan könen, påstår Herman. Och så står han upp till bevis. Bara ett litet plock.

Den spanske mannen håller sig så långt från köket han kan. I det fallet är jag ingen spanjor. Jag trivs i köket. Det är vardagsrummet. Där håller vi våra rådslag, där intar vi våra måltider till styrka för det strävsamma livet. Köksbordet kan också ibland få verka arbetsbänk när stolar ska klädas och där monteras den finurliga apparaten som används vid bärrensning. Bland annat.

Menar man sedan att trivas i köket är liktydigt med att hålla till vid spisen och köttgrytorna, då backar jag. Att laga mat och att äta maten vid köksbordet är vitt skilda saker. Jo, morgongröten har jag lärt mig att koka och den lärdomen får jag plikta för.

De flesta spanska män har aldrig strukit en skjorta och 87 % av männen har aldrig – inte ens av misstag – nuddat ett strykjärn och satt det i funktion. Där är det både och för en annan. Att stryka en skjorta är ett finkänsligt kapitel, särskilt om den ska hålla stil och form. Så det hanterandet överlåter jag med varm hand åt HSB. Men jag kan sätta i kontakten och förbereda proceduren.

Däremot finner jag stor förtjusning i att pressa byxor under en blöt trasa. Det är otroligt inspirerande att se hur pressvecken växer fram rakbladsvassa. Så i det fallet kommer strykjärnet och jag väl överens.

Egentligen är det vanskligt att utlämna sig så här. Man kan riskera att bli utglåmad av damer som kikar efter pressvecken, och kanske med skadeglädje ser att de är obefintliga. För se pressveck på de allra finaste byxor kan bli utslätade och i hastigheten har de blivit påtagna utan kontroll. De kanske senast var ute i regnväder och vecken rann bort i takt med störtskurar.

Mera spanska män och procentsatser. Det skulle aldrig i livet falla 78 % av dem in att ställa sig att diska. Det vet Herman. Jag tycker det är roligt att ibland låta diskmaskinen vila och jag klarar rengöringen handkraftes. Så visst finns det skillnader mellan en annan och den äkta spanjoren.

*****

Från Spanien och spanska män far vi hem till Hälsingland och en trönöbo. Vi kan kalla honom Mr X. När Trönö steg i värdighet till Årets bygd, så kände X en skam att åka omkring med den gamla bilen. En ny bil skulle det vara i Årets bygd. I varje fall ville han göra vad han kunde.

Han for iväg till en bilfirma på en plats i landskapet. Stegade in och framförde sitt ärende. Bilbyte var aktuellt.

–Vad har du för bil? undrade bilförsäljaren.

–Det är en Toyota, sa herr X tvärsäkert.

–Då ska vi gå ut och titta på den då, sa bilförsäljaren.

När de kom ut till det utrangerade fordonet sa bilförsäljaren:

–Det där är väl ingen Toyota. Det är ju en Mitsubishi.

–Det kan du säga, du som inte har några löständer, sa trönöbon!

Dagens korn

Stora män känner
sig aldrig stora.
Små män känner
sig aldrig små.

(Kinesiskt ordspråk)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster