Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-09-28

Frisk luft är bättre än Göteborg

Gräv där du står. Borta bra men hemma bäst. Sätt ner spaden i fosterjorden och känn att du är hemma.

–O, vad jag har längtat hem, sa Angelica när hon kom hem till lilla Kungsgården efter att ha varit på långresa till stora Göteborg i affärsärenden. Och den stora pungen när hon for ner krympte förstås ihop ordentligt under vistelsen där borta, som patrioterna vill hålla för Sveriges framsida.

Angelica vantrivdes med all asfalt och betong och neon. Inte är människan skapt för att trängas in på det där viset. Hon är skapt för högre rymder, en friskare atmosfär, öppna landskap, fria utrymmen, grönskande åkrar, vajande fält, predikade hon.

–Jag kände det som om jag var inburad och ville ropa ut så det både hördes och kändes; ut, ut! Att komma hem var som att komma tillbaka till livet. Och ändå är det här med storstaden något som ju är tvunget.

–Jag tycker synd om människorna som är bundna i storstadens fångenskap. Fast många tvingas ju att bo så, många trivs med det livet och den rådande jäkten. Men tänk att få kliva ombord på farkosten och styra kosan hemåt.

Så besjöng Angelica sin frihet över att få höra landsbygden till. Vakna tidigt om morgnarna, ta en långpromenad och suga in den lantliga luften, ta en skogspromenad, inandas barrdoften och lyssna till fågelsång. Det är ju som medicin.

Angelica har provat på större vidder än där hon nu snurrar omkring. För snurrar är det rätta uttrycket. Hon snurrar själv och det snurrar omkring henne. Så det är en livserfaren flicka som vet hur det snurrande livet i de stora metropolerna fungerar.

Hon har bl a varit missionär i Japan och arbetat för UMU, Ungdom Med Uppgift. I Frankrike har hon varit barnflicka., gått i skola i USA ett år, varit reseledare i Alperna och köksflicka i Österrike.

Från denna ”världsomsegling” slår hon sig till ro i lilla Kungsgården. Och trivs. I varje fall för närvarande och tills vidare. Men än har förstås inte agendan slagit igen. De här reflektionerna gjorde Angelica efter hemkomsten från asfalt och neon och betong i för hennes del ”trånga” Göteborg.

Nu ser ju inte alla människor det lika, vi är alla individer med olika krav och förutsättningar. Somliga lämnar lilla Kungsgården och skulle för allt i världen inte tänka sig slå rot där igen mellan fyra väggar.

Andra lämnade en gång hembygden och drog ut i stora världen och vänder tillbaka så fort tillfälle ges för att vandra omkring bland stenarna där som barn de lekt.

Men ingen kan se snett på den andre. Förutsättningar, fallenhet och läggning är olika hos olika människor, för alla är individer.

En del drar tidigt i livet ut och blir världserövrare. Andra har varit oföretagsamma och aldrig kommit sig för, eller känt någon längtan, att bryta upp och ställa in sig i större sammanhang.

Sådant känner jag väl till. Och då kan det hända att man blir en inskränkt kungsgårdsbo i hela sitt liv.

Dagens korn

Lyssna till den granens susning,
vid vars rot ditt bo är fästat.

(Kalevalasångerna)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster