Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-10-24

25 år sedan Kurirens DRÖMRESA gick till USA

De här dagarna för 25 år sedan vandrade vi omkring och nötte skosulorna på amerikansk botten. Vi, det var 35 glada resenärer i Kurirens 16-dagarsresa till landet i väster. Ett arrangemang i samarbete med Reso i Söderhamn. Det var den resan 72-årige Larsson, som var ganska vittberest, gav epitetet DRÖMRESAN. Och i detta instämde alla, alltifrån 79-årige Jonsson och ned till 15-åriga Monica.

Jag minns förspelet. Dåvarande redaktionschefen kallade in mig och vinkade med en biljett som Kuriren fått av resebyrån. Såsom varande ”ålderman” på jobbet skulle jag få den. Jag kunde inte ge besked, för jag visste inte om HON hade något annat planerat för mig. Och hela 16 dagar, det innebar ju att flera omgångar dammsugning gick om intet.

När jag kom hem försökte jag så smidigt och försynt som möjligt tala om att jag blivit bjuden på amerikaresa. Och så lade jag till: –Men jag tackade nej!

Ni skulle ha sett. HON hoppade upp och med sin försynta och milda och välmodulerade stämma skrek HON ut: –Du är tokig! Du ska åka! Och jag ska med jag å!

Jag åkte alltså med fribiljett på fickan i Kurirens ärende. (Det kostade mig förstås att ”svettas” fram nio artiklar). HON fick börja skrapa i plånböcker och bankböcker för att slippa ta lån. Och det lyckades.

Det var tur att HON åkte med, för hon hade lärt sig att pyssla om gamla karlar och kunde språket. 72-årige Larsson hade lastat kappsäcken med bara långkalsonger och dom behövdes mestadels. Men se när vi kom till Miami satte hettan till så Larsson höll på att flyta bort. Då tog de varandra under armen och uppsökte en passande butik där Larsson valde ut de amerikanskt färggrannaste kortkalsingarna. Dom behövde aldrig provas i vittnets närvaro.

Vi hade en utmärkt färdledare i Ricky Neumann, stockholmare som varit i New York i fyra år och arbetade som journalist på frilandsbasis åt svenska tidningar.

Han berättade bland annat om president Tomas Jeffersson som beklädde posten 1801-1809 och var en mycket intelligent och skicklig person. Det var allmänt känt att president Carter hade Jeffersson som förebild. Om detta hade någon spydigt yttrat att ”det finns en viss likhet mellan de båda. Ingen av dem har gjort särskilt mycket den sista tiden!”

Så kom vi till Niagarafallen. Men de imponerade inte särskilt på Tore från Ljusne.

–Det forsar lika starkt hemma i Ljusnan när det är vårflod, sa han.

Felet var bara att vi blivit placerade på en plats med sämre utsikt över vattenflödet. Senare bytte vi plats och då imponerades vi alla, inklusive Tore. Niagarafallen har ju kallats för ”våghalsarnas paradis”, och det är många som gjort både hisnande färder i fallen och spatserat på lina över dem.

När vi rullade in i Chicago förmanade Ricky oss att ta det lugnt på kvällen. ”För nu är vi i Chicago”, tryckte han på. Nyss uppkomna på rummet i 25:e våningen fick vi höra ihållande tjut från sirener ute på gatan. Klippljus från polisbilar och ambulanser vittnade om att något extra var i görningen i grannskapet. Tidningar, morgonen efter, gav besked med ”trästilar” om mord. Det leves farligt i Chicago.

Reklamen inför resan talade om att en av höjdpunkterna skulle bli besöket vid Bishop Hill. Och utan det hade resan förlorat i värde. Det var som att trampa på besläktad mark för oss hälsingar. Märkliga människoöden. Erik Jansson hade ju en mäktig makt över sina församlingsmedlemmar. Tänk bara att bygga upp denna fantastiska koloni.

Vi träffade där Erik Janssons dottersondotter Edla Warner. Hon var ganska förtegen om sin anfader.

–Var Erik Jansson en fanatiker, frågade vi henne när vi stod vid hans grav.

–Det är mycket möjligt, svarade hon lågmält.

De här glimtarna var förstås bara några få utvalda från Kurirens och Resos DRÖMRESA.

Den 2 november var vi hemma igen efter 16 minnesrika dagar i Amerika. För 25 år sedan.

Dagens korn

Varför säger man långkalsingar?
Det borde heta långvarmsingar.
Inte blir man väl kall av dem?
Man har ju dem för värmen vintertid.

(Viveka)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster