Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2010-12-15

Trappa i rull

I min förra krönika nämnde jag om minnen. Nu minns jag inte i detalj vad man skulle minnas. Minnen tar lätt vingar, snabbt flyger de sin kos och armarna är för korta att dem fatt.

Men nu dyker det upp ett minne. Spalten ”Kuriren för 40 år sedan” hjälpte mig på traven. Det var bilden från den första rulltrappan i 5-miljonersbygget Furan i Söderhamn. Tre gubbar står i länets första rulltrappa, står det.

Jag drar mig till minnes för 40 år sedan, det skulle alltså vara i november 1970. Jag var Kurirens utsände till invigningen. Mycket folk drevs dit för att få åka rulltrappa. Något av ett vågspel kanske. För en del.

Jag ser bilden framför mig. De stod därnere, två gamla tanter. Skulle prova sitt livs första färd uppåt på en rulltrappa. De stod och stampade med fötterna. Stack fram ena foten, drog den tillbaka, försökte med den andra. Men det var grymt svårt att hinna med. Trappan gick ju ifrån dem.

Efter att ha stått där och småskuttat fram och tillbaka, var det som att de tog sin Mats ur skolan och resonerade som så att ”tacka vet jag den knarrande gammeltrappan hemma i storbyggningen, den står då stilla så man hinner med”. Så tanterna packade ihop och gick därifrån. Utan att provflyga luftfärden.

Säkert hade de tillfälle längre fram att åka rulltrappa mera så där inkognito när det inte var så mycket folk som trängdes. Det var då det, för 40 år sedan. Idag åker alla söderhamnare, både unga och äldre tanter, i rulltrappor utan att bäva.

Det där var alltså ett minne att minnas.

Nu något helt annat. Jag gick i pension 1987. Sedan vilade skrivmaskinen på hyllan i elva år. En vårdag lyfte jag ner den och skrev ett vårkåseri till Kuriren. ”Fåglarna börjar sjunga i skogen”. Det åkte in. Så det blev fortsättning.

Den krönika du nu har framför dig bär numro 450. Tankarna arbetar inte så lätt numera, det går trögt efter tolv år. Så jag får väl se sanningen i vitögat. Kanske har jag satt punkt.I varje fall ska jag ha semester, för semester har jag inte haft under de senaste åren. Åtminstone ska jag ha jullov.

Jullov ja. Jag läste en ledande artikel i Dagens Nyheter från julafton 1947. Slutraderna är värda att föra vidare. Jag saxar:

”Må det vara tillåtet även för den som brister i tro att storögd låta sig bländas av Lukas kapitel 2, verserna 1-20. Ingen historisk sanning kan vara oumbärligare läsning. Det utkommer ingenting liknande i julboksfloden”.

Sanningens ord i Dagens Nyheter. God Jul mina läsare!

Dagens korn

Om du tror att du vet allt,
är du dåligt underrättad.

Kinesiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta sidansvarig, skriv en rad och skicka till:

Webmaster